Български състезатели са завоювали медали на Откритата московска олимпиада по информатика

Български състезатели са завоювали медали на Откритата московска олимпиада по информатика

BOBSTH 16:33:31 13-03-2018
GI1632BO.013
Шумен - олимпиада по информатика - медали

Български състезатели са завоювали медали
на Откритата московска олимпиада
по информатика


Шумен, 13 март /Станимир Савов, БТА/
Радослав Димитров от Пловдив и Мартин Копчев от Габрово са спечелили съответно златен и сребърен медал на едно от най-престижните състезания по информатика в света - XII Открита московска олимпиада, състояла се от 7 до 10 март в руската столица. Това съобщи ръководителят на шуменската школа по математика и информатика "А и Б" Бисерка Йовчева, ръководител на българската делегация на състезанието.
От другите млади български информатици най-близко до медалите са били Захари Маринов от Плевен и шуменците Петър Ангелов и Иван Ганев, уточни за БТА Йовчева.
Тя отбеляза, че в надпреварата са участвали едни от най-добрите информатици в света на възраст от 12 до 20 години. Подборът за финала на олимпиадата в Москва е направен в два предварителни кръга, като в първия са участвали 2061 състезатели от цял свят, от които до втори кръг са достигнали 500, а за финала - само 350 от всички участници в подборните кръгове.
"Представянето на нашите ученици беше отлично и заслужихме уважението на всички участници в олимпиадата. С повече медали от нас са само руснаците, румънските състезатели имат същото представяне, а сръбските са с медал по-малко", посочи Йовчева.
Състезанието е проведено в рамките на два състезателни дни, по време на които е трябвало да бъдат решени по четири задачи на ден за пет часа. Медали са получили 25 процента от участващите на финала на олимпиадата в Москва, за разлика от други състезания от този тип, където медали се дават на половината от състезателите, допълни Йовчева.

/ГИ/