Над 5600 социално слаби жители на Пернишка област са подпомогнати от БЧК с хранителни продукти

Над 5600 социално слаби жители на Пернишка област са  подпомогнати от БЧК с хранителни продукти

BOBSTH 17:54:32 09-03-2018
MM1753BO.014
Перник - БЧК

Над 5600 социално слаби жители на Пернишка област са подпомогнати от БЧК с хранителни продукти


Перник, 9 март / Елка Робева, БТА /
Над 5600 социално слаби жители на Пернишка област са били подпомогнати с хранителни продукти от БЧК при първия транш на раздаване на помощите. Това съобщи Наталия Минева-директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК-Перник по време на годишното отчетно събрание на организацията. Доброволци са раздавали храните при минус 14, минус 20 градуса миналата зима, припомни Минева. По думите й над 6000 ще станат лицата, които ще бъдат подпомогнати на втория транш.
Активистите на БЧК работят интензивно и с Дневния център за възрастни хора. Със собствени средства и с дарения от граждани във фондонабирателни касички БЧК подпомага обитателите на социалното заведение.
Пернишките червенокръстци се включиха активно и в дарителската кампания за пострадалите от катастрофата край ловешкото село Микре. На 17 ноември миналата година автобус, в който са пътували 25 души - членове на териториалната организация на Съюза на слепите в Перник и техни придружители , претърпя тежък пътнотранспортен инцидент. Тогава загинаха девет души, двама по-късно починаха в болница.
Областната организация на БЧК е насочила дейността си към превенция чрез обучение на младежи и възрастни хора за оказване на първа долекарска помощ при бедствия, аварии и катастрофи. Необходимо е населението да се научи само да оценява риска в дома си и в селището, в което живее. Затова усилията ни в тази посока ще продължат да бъдат приоритет, каза Минева. Тя отчете леко подобрение във финансовото състояние на организацията.
/ММ/