Българо-румънска палата полага усилия за облекчаване новите такси на Дунав мост

Българо-румънска палата полага усилия за облекчаване новите такси на Дунав мост

BOBSTH 16:23:31 08-03-2018
GI1622BO.028
Русе - Българо-румънска палата - Дунав мост

Българо-румънска палата полага усилия
за облекчаване новите такси
на Дунав мост


Русе, 8 март /Стоян Русев, БТА/
От Българо-румънска търговско-промишлена палата, която е със седалище в Русе, информираха за преговори за промени в режима за преминаване на българските леки автомобили по Дунав мост или т. нар. "абонамент" за представителите на бизнеса за преминаване по моста.
Досега деловите български пътници заплащаха за 30 преминавания 1.20 румънски леи на пътуване, колкото и румънските представители на бизнеса.
От началото на тази година стойността на "абонамента" е била повишена на 11 рум. леи за едно преминаване на Дунав мост - единствено за леките автомобили с българска регистрация, а максималният брой на пътуванията в рамките на абонамента е намален на 20. За автомобилите с румънска регистрация сумата е оставена непроменена.
Като организация-представител на бизнес средите с интереси от двете страни на границата, Българо-румънска търговско-промишлена палата веднага се е свързала с дипломатическото ни представителство в Румъния с официална молба да отнесе въпроса до институциите в Румъния, които имат отношение към този проблем и да проведе разговори за изясняване на случая.
В отговор от посолството са информирали, че е организирана среща на ръководителя на Службата за търговско-икономически въпроси Ивайло Маринов и завеждащия консулска служба Мирчо Иванов с представители на румънската Национална компания за управление на пътната инфраструктура (CNAIR). От румънската институция са обяснили, че със заповед на министъра на транспорта на Румъния са предприети мерки за улесняване на румънските представители на бизнес средите, живеещи в Румъния и работещи в България, както и уеднаквяване на таксите, събирани на мостовете от румънска страна. Идеята е напълно да се премахнат таксите за преминаване на моста от румънски граждани, работещи в България и живеещи в Румъния, като в същото време е отбелязан фактът, че не съществува реципрочност по отношение на таксите за преминаване на моста, тъй като българската страна не предоставя възможност за заплащане на абонамент, независимо че таксата от нашата страна на съоръжението е по-ниска.
В края на срещата участниците са поели ангажимент да информират компетентните български и румънски институции относно поставените от Българо-румънска търговско-промишлена палата въпроси, с цел проблемът да бъде обсъден на експертно равнище и решен./ГИ/