Над 1000 души работят в предприятия в Индустриалния парк в Шумен

BOBSTH 14:20:32 08-03-2018
GI1419BO.018
Шумен - Индустриален парк - инвестиции

Над 1000 души работят в предприятия
в Индустриалния парк в Шумен


Шумен, 8 март /Станимир Савов, БТА/
В Индустриалния парк в Шумен работят три предприятия, които осигуряват заетост на над 1000 души. В единия завод се произвеждат трансформаторни компоненти, а в други две -опаковъчни материали за хранително-вкусовата промишленост. Това съобщи изпълнителният директор на парка Николай Тончев на пресконференция, на която присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов и Стойчо Стойчев от Българската агенция за инвестиции.
В Индустриални парк в Шумен започва дейност и логистична база на шуменска фирма за ВиК и други материали, изграждат се още две предприятия, а пет са в процес на проектиране и подготовка. Водят се преговори с още четири инвеститори, отбеляза Тончев. "За две години успяхме да привлечем 11 инвеститори", припомни Христов.
В Индустриалния парк ще бъде изградена нова зона "С", на площ 680 декара. Предвижда се до края на годината да се изгради инфраструктурата й, тъй като терените от зона "А" са по-малки и са почти на привършване. В новата зона ще се предлагат и по-големи парцели - около 40 - 50 декара, каквото търсене има, уточни Тончев.
Предстои среща на Тончев и Христов с министъра на икономиката, за да се обсъди възможността за евентуална държавна помощ, която да бъде предоставена за развитието на парка, бе съобщено на пресконференцията.
Според двамата големите неудобства за инвеститорите в Шумен е, че автомагистрала "Хемус" се изгражда с много бавни темпове. Друг проблем е липсата на работници за новите заводи и предприятия.
След няколко месеца в Шумен ще започне работа и предприятие за производство на кабели, което се изгражда извън Индустриални парк, каза още Христов.

/ГИ/