Срещу телефонни измамници се водят и разследвания за пране на пари, съобщи заместник -главният секретар на МВР

Срещу телефонни измамници се водят и разследвания за пране на пари, съобщи заместник -главният секретар на МВР

BOBSTH 14:05:31 08-03-2018
GI1404BO.014
Велико Търново - МВР - измамници

Срещу телефонни измамници се водят
и разследвания за пране на пари,
съобщи заместник -главният секретар на МВР


Велико Търново, 8 март /Марина Петрова, БТА/
Срещу телефонни измамници се водят и разследвания за пране на пари, съобщи във Велико Търново главен комисар Георги Арабаджиев заместник главен секретар на МВР.
Той уточни, че това са досъдебни производства, които трябва да докажат, че пари, получени по престъпен начин, посредством телефонни измами, след това се легализират чрез други законни дейности.
Представители на ръководството на МВР участваха в годишния отчет за 2017 година на Областната дирекция във Велико Търново.
На заседанието е било отбелязано увеличение на разкритите телефонни измами. Пред журналистите старши комисар Димитър Машов, директор на ОД на МВР във Велико Търново, посочи, че това е в резултат на работата на оперативната група, създадена за противодействие на телефонните измами през април миналата година.
Задържаните измамници са около 15, но специфичното в дейността на групата е, че се проследяват всички участници по веригата, посочи той. На територията на ОД на МВР във Велико Търново през миналата година са регистрирани общо 3271 престъпления. Дирекцията е на 12-то място по брой на разкрити престъпления от всички дирекции в страната, уточни Машов.
Приоритетна е била работата по отношение на превенцията, наркоразпространението и акцизните стоки.
В годишния отчет е посочено, че е намалял е броят на регистрираните престъпления от малолетни и непълнолетни лица. По-малко са пътнотранспортните произшествия със загинали или ранени хора.
Било е отбелязано, че има по-бързо разследване на престъпленията от битов характер.

/ГИ/