Тази година в района на Русе археолозите ще проучват пет обекта от периодите на праисторията, средновековието и античността

Тази година в района на Русе археолозите ще проучват пет обекта от периодите на праисторията, средновековието и античността

BOBSTH 14:31:31 24-02-2018
GI1430BO.031
Русе - музей - археологическо лято

Тази година в района на Русе археолозите ще проучват
пет обекта от периодите на праисторията, средновековието и античността


Русе, 24 февруари/Стоян Русев, БТА/
През тази година в района на Русе археолозите ще проучват пет обекта от периодите на праисторията, средновековието и античността. Това разказа за БТА директорът на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов.
През археологическото лято предстоят разкопки на селищната могила от праисторията край село Бъзовец. Тя е великолепна могила, която ще се разкопава и в бъдеще, уточни проф. Ненов. Надеждите са там да излязат още къщи и различни други строителни структури от праисторическо време.
През юли и август при разкопките на Средновековния град Червен се очакват отново британски студенти по програма "Еразъм+". Заедно с българските археолози те ще продължат вече стогодишните проучвания на Червен. Това е важен средновековен обект, какъвто рядко се среща в друга страна, но в чужбина не добре се познава българското Средновековие и включването на студенти допринася за популярността. През 2017 година в Червен бе открита изненадващо 16-та поредна черква. Изследванията й са още в началото и надеждите са за нови открития.
От времето на античността в Русенско ще се анализират три обекта. Намеренията са през тази година да приключат седемгодишните разкопките на т.нар. Малко кале край село Сваленик. Археологът Деян Драгоев ще излезе с публикация за резултатите. В Малкото кале през миналото лято е разкрита работилница за кост от периода четвърти - пети век. Находките са били гребени, чирени, дръжки и други предмети, които вече са изложени в Русенския исторически музей.
В крепостта Тримамиум при село Мечка предстоят проучвания. Те са в начална фаза и вероятно ще се копае още много години.
За разкопки в римския кастел Сексагинта Приста в Русе тази година отново се очаква държавна помощ. Интересът на археолозите ще е насочен към югозападната крепостна стена. Очаква се разкриване на нови структури и крепостна порта.

/ГИ/