Русенска опера представя "История на войника" пред зрители на сцената

Русенска опера представя "История на войника" пред зрители на сцената

BOBSTH 17:20:31 13-02-2018
MM1719BO.022
Русе - спектакъл

Русенска опера представя "История на войника" пред зрители на сцената


Русе, 13 февруари /Мартин Пенев, БТА/
В Русе публика и оперни артисти ще съпреживеят заедно "История на войника" - от Игор Стравински. Спектакълът на Русенската опера ще бъде представен в камерна обстановка на 15 февруари /четвъртък/, като зрителите ще бъдат настанени на столове на сцената, обясни режисьорът на постановката Пламен Бейков.
"История на войника" се посвещава на стогодишнината от края на Първата световна война.
В спектакъла участва инструментален ансамбъл от оркестъра на Русенската опера. Диригент е Юрий Илинов, хореограф - Никол Джиброва, а сценограф е Петя Динова.
"История на войника" е музикална мимодрама, съставена от Игор Стравински през 1917 г. по текста на Шарл-Фердинан Рамю. В нея участват разказвач, изпълнители-актьори, танцьори или пантомимисти и седем инструмента - цигулка, контрабас, фагот, тромпет, тромбон, кларинет и ударни инструменти.
"Надявам се, че "История на войника" ще има бъдеще. Планираме да бъде представена в София, както и на други места", обясни директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев.
По думите на диригента Юрий Илинов музиката е много съвременна, понятна е и за младите хора.
Русенската опера представя за първи път в крайдунавския град "История на войника" през 1982 година. Тогава режисьор е Константин Димчев, а диригент - Веселин Байчев. За последен път е поставена на русенска сцена през 2001 г. - по време на международния фестивал "Мартенски музикални дни".

/ММ/