Кукерско шествие и дефиле на народни носии ще има в Русе за Сирни Заговезни

Кукерско шествие и дефиле на народни носии ще има в Русе за Сирни Заговезни

BOBSTH 15:50:01 13-02-2018
GI1549BO.017
Русе - народна носия - празник

Кукерско шествие и дефиле на народни носии
ще има в Русе за Сирни Заговезни


Русе, 13 февруари /Мартин Пенев, БТА/
Ден на народната носия, посветен на предстоящия християнски празник Сирни Заговезни, ще се състои на 16 февруари /петък/ в "Канев център" на Русенския университет. Това съобщиха от общинската фондация "Русе - град на свободния дух".
Началото на празника ще бъде поставено с кукерско шествие под звуците на чанове, в което ще се включат деца и родители. След това в "Канев център" ще бъдат открити изложби на кукерски маски и битови предмети. Ще се състои и дефиле на около 50 автентични народни носии. В него ще участват ученици от почти всички русенски училища. Ще бъдат показани и народни носии, които са част от голяма колекция на Велико Тодоров от град Бяла. Предвиден е и конкурс "Родител и дете".
По време на тържеството актьори от театър "Камила" и студио "Нашенци" ще представят обредни практики, характерни за Сирни Заговезни, сред които и традиционното "хамкане". Родители на ученици ще покажат своите кулинарни умения, като ястията ще бъдат подредени на празнична трапеза.
В събитието ще се включат и групите за автентичен фолклор от читалищата от Семерджиево, Николово, Чилнов, Ценово и Бяла. По време на Деня на народната носия ще бъде представено и "най-дългото пано от шевица", което е изработено от ученици и се състои от 200 елемента. Ще бъдат наградени и победителите от ученическите конкурси за кукерска маска и за литературна творба на тема "Прошката".
Събитието е по проект "Изучаване и популяризиране на българските фолклорни традиции и празничната обредност чрез отбелязване на Ден на народната носия" - на сдружение "Обществено полезно училищно настоятелство "Фридрих Шилер", финансиран от общинската фондация "Русе - град на свободния дух".

/ГИ/