За първи път във Велико Търново ще бъде представено Самарското знаме на Българското опълчение

За първи път във Велико Търново ще бъде представено Самарското знаме на Българското опълчение

BOBSTH 13:30:01 13-02-2018
GI1328BO.009
Велико Търново - Самарско знаме - пресконференция

За първи път във Велико Търново ще бъде представено Самарското знаме на Българското опълчение


Велико Търново, 13 февруари /Марина Петрова, БТА/
За първи път във Велико Търново ще бъде представено Самарското знаме на Българското опълчение, съобщиха инициаторите в пресклуба на БТА във Велико Търново.
Флагът ще бъде посрещнат с военен ритуал пред музея "Възраждане и учредително събрание" на 16 февруари от 11.00 часа.
Знамето е копие на българската светиня, съхранявано в Регионалния исторически музей в Стара Загора и ще бъде част от експозицията "Търново. Освобождението и възкресението на България", организирана от областния всекидневник "Янтра днес", уточни главният редактор на изданието Златина Димитрова.
В изложбата ще бъде представен и байракът на Горнооряховските въстаници, ушито по време на Априлското въстание, уточни директорът на Регионалният исторически музей във Велико Търново д-р Иван Църов.
Той допълни, че в деня на откриването на изложбата входът за музей "Възраждане и Учредително събрание" ще бъде свободен, а гостите на изложбата ще видят още оригинални униформи на руската армия, предоставени от музея в Горна Студена, оръжия, гравюри и вещи на руски воини, загинали в Руско-турската война.
Историкът припомни, че в освещаването на ушитото в Самара знаме е участвал свещеникът Петър Драганов, който е родом от Великотърновското село Дичин.
След откриването на изложбата ще бъдат наградени участниците в конкурса за есе, рисунка и презентация, посветен на 140 годишнината от Руско-турската война. В него свои творби са представили 200 деца и студенти от цялата страна. Разработките са оценени от жури с председател проф. Петко Петков.
Изложбата ще бъде открита за посетители в продължение на една седмица, и тя е част от културния календар на общината, свързан с годишнината, отбеляза заместник-кметът проф. Георги Камарашев.
Гост на проявите ще бъде посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров. Той ще поднесе цветя пред паметниците на загиналите руски воини във Велико Търново.
В програмата на водената от него делегация се предвиждат срещи с представители на местната власт, академичните среди и образователните институции.

/ГИ/