Две сурвакарски и една кукерска група са носители на "Златна маска"

Две сурвакарски и една кукерска група са носители на "Златна маска"

BOBSTH 12:30:02 29-01-2018
MM1228BO.014
Перник - фестивал - победители

Две сурвакарски и една кукерска група са носители на "Златна маска"


Перник, 29 януари /Елка Робева, БТА /
Сурвакарите от групата на пернишкия квартал "Бела вода" и от дупнишкото село Джерман, заедно с кукерската група от карловския квартал "Сушица" са победители в 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва 2018". Те са носители на най-голямата награда - Златна маска, определи жури с председател проф. д-р Георг Краев.
Със златен медал за поддържане на местната традиция са удостоени сурвакарите от пернишкото село Богданов дол и кукерите от ямболското село Победа.Като най-атрактивни са отличени маскираните от ковачевското село Чепино и хасковското село Княжево.
Наградата на Министерството на туризма спечелиха сурвакарите от земенското село Пещера. Купата на Федерацията на европейските карнавални градове бе дадена на сурвакарите от пернишкото село Зидарци и сливенското Пъдарево.Наградата за детска маска спечели Надежда Козарева от софийското село Мирково. За най-сполучлива маска бе отличен Красимир Стефанов от пернишкото село Сирищник. Златни медали за цялостно представяне заслужиха сурвакарите от с. Расник, община Перник и кукерите от гр. Павел баня. Приз за обучение в традицията бе присъден на сурвакарите от с. Витановци и кукерите от с. Кабиле.
Бяха дадени и награди от името на кмета, областния управител на Пернишка област, Регионалния исторически музей и клуба на интелигенцията в Перник.
Кметът Вяра Церовска благодаря на всички институции и служители, ангажирани в организацията на 27-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва 2018".
/ММ/