Над 600 малки столичани гостуват в творческа работилница "Децата на Сурва" в Перник

Над 600 малки столичани гостуват в творческа  работилница "Децата на Сурва" в Перник

BOBSTH 12:04:01 26-01-2018
IS1203BO.011
Перник - творческа работилница

Над 600 малки столичани гостуват в творческа работилница "Децата на Сурва" в Перник


Перник, 26 януари /Елка Робева, БТА/
Над 600 деца от столицата гостуват днес на творческа работилница "Децата на Сурва" в Обединения детски комплекс в Перник. Това съобщи директорът на комплекса Татяна Китанова. Те се запознават с начина на изработване и историята на сурвачките. Етнологът Симеон Мильов, подготвил автентични модели от леска и дрян, разказва на малките столичани за различните видове сурвачки.
Обединения детски комплекс и Регионалният исторически музей са обособили битов кът, показващ част от технологията и необходимите инструменти за направа на сурвачка. Освен това децата ще видят и как се е мотаела прежа, как са се тъкали носиите, поясни Китанова.
В творческата работилница с природни материали ще бъдат направени сувенири, сурвачки, маски. В специално "Фестивално антре" са експонирани образци, изработени от възпитаници на Школата по изобразително изкуство.
Децата от столицата гостуват и на работилницата за маски "Мечкарница". Те с интерес разпитват майсторите за изработването на маските, снимат се с ликовете.
Творческата работилница и "Мечкарница"-та са част от съпътстващите прояви на 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник./ИС/