Пазарджик тържествено отбелязва днес 140 години от Освобождението на града

Пазарджик тържествено отбелязва днес 140 години от Освобождението на града

BOBSTH 12:50:01 14-01-2018
IS1249BO.019
Пазарджик- Освобождение - честване

Пазарджик тържествено отбелязва днес 140 години от Освобождението на града


Пазарджик, 14 януари /Николета Манджукова, БТА/
В Пазарджик днес тържествено бе отбелязана 140-та година от освобождението на града по време на Руско- турската война /1877-1878 г./
Честванията започнаха в църквата "Св. Успение Богородично" с литургия, отслужена от Константийския еписков Яков, след което литийно шествие премина от храма до паметника на ген. Николай Брок - командващ руските военни части, освободили тогавашния Татар-Пазарджик. Пред мемориала след кратка историческа беседа и музикална програма от духов оркестър официални лица и граждани поднесоха венци и цветя.
В поклонението участваха народни представители, заместник-областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев, заместник-кметът на Пазарджик Петър Петров, представители на посолството на Руската федерация в България, директорът на Руския културно-информационен център Павел Журавльов, представители на културни институции и на сдружение "Русофили". Венец бе положен от името на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.
По- късно цветя бяха положени пред паметниците на ген. Гурко и на Ованес Съваджан, спасил Татар-Пазарджик от опожаряване при изтеглянето на османските военни части. Пред Братската могила в града се състоя поклонение пред паметта на загиналите за Освобождението на България.
По повод годишнината в Регионалния исторически музей днес е ден на отворени врати. Посетителите могат да видят копия на реликвите на българското опълчение - Самарското знаме и Горнооряхвоското знаме, експонирани в изложбата "За свободата на отечеството".
Тържествата в Пазарджик завършват с празничен концерт в театър "Константин Величков"./ИС/