Граждански протест в Добрич се обяви против поскъпването на водата

Граждански протест в Добрич се обяви против поскъпването на водата

BOBSTH 12:42:31 14-01-2018
IS1241BO.015
Добрич - протест - вода - цена

Граждански протест в Добрич се обяви против поскъпването на водата


Добрич, 14 януари /Юлияна Христова, БТА/
Граждански протест в Добрич се обяви против планираното увеличаване на цената на водата в региона и поиска оставката на управителя и на борда на директорите на държавното "ВиК" дружество.
"И една стотинка е много","Не на общите водомери", "С цената на водата ни вадите душите", "Стига аварии, искаме вода" са част от лозунгите, които протестиращите издигнаха пред областната управа. Сред недоволните бе и кметът на Добрич Йордан Йорданов, който заяви, че подкрепя своите съграждани. Още преди няколко месеца апелирах държавата да оздрави водното дружество, защото лошото му състояние ще доведе и до нарушаване на пътната инфраструктура, както и стана, и общината непрекъснато влага средства в ремонти на разкопани участъци, каза Йордан Йорданов.
Цената на водата в Добричка област сега е 2.96 лева за кубик и е сред най-високите в страната. Планираното увеличение до 3.28 лева е напълно неоснователно, заяви Виолета Якова от името на протестиращите. Тя допълни, че загубите по водопреносната мрежа възлизат на рекордните 85 на сто и тези щети се плащат от абонатите.
В декларация, която ще бъде изпратена до Министерството на регионалното развитие и благоустройството, до Комисията за енергийно и водно регулиране, до националния омбудсман и други институции, гражданите настояват да се сформира екип от местни специалисти, който да подготви оздравителен план за дружеството. Протестиращите искат да се гарантира прозрачност при изпълнението на оздравителната програма с участието на гражданите.
Изпълнителният директор на "ВиК" АД Тодор Гикински в открито писмо обяви, че планираното увеличение на цената на водата е с 4 стотинки за кубик. Той посочва, че при назначаването му на поста е заварил дружеството с 32 000 000 лева задължения и за първи път "ВиК" отчита печалба от 170 000 лева за деветмесечието на 2017 година./ИС/