Над 10 000 са доброволците и членовете на БМЧК в страната

Над 10 000 са доброволците и членовете на БМЧК в страната

BOBSTH 12:58:31 13-01-2018
GI1257BO.017
Силистра - БМЧК

Над 10 000 са доброволците
и членовете на БМЧК в страната


Силистра, 13 януари /Пеню Николов, БТА/
Над 10 000 са доброволците и членовете на Българския младежки червен кръст /БМЧК/ в страната.
Това каза Деница Баръмова - директор на дирекция "Български младежки червен кръст" към Националния съвет на БЧК, която бе в Силистра за отчетно събрание на младежката червенокръстка организация.
Според Баръмова броят на членовете и доброволците на организацията през последните години намалява в европейски мащаб. Търсят се възможности за преодоляване на тази тенденция, като се привличат и онлайн доброволци. Те помагат за разпространение на инициативи и в кампании, за изготвянето на наръчници и помагала за различни дейности, превеждат. Българският младежки червен кръст остава една от най-добре структурираните организации в Европа, смята Деница Баръмова. През тази година започва работа за създаване на медиен екип и се подготвя състезание на младежките аварийни екипи.
Деница Баръмова даде добра оценка на младежката червенокръстка организация в Силистренска област. Като иновативен тя посочи проекта "Добра воля - за добра кауза", по линия на който в книга "Аптеката на баба" са събрани стари рецепти за лечение на различни болести. Към книгата има и хербарий с билки.
По линия на Българския младежки червен кръст обучение за първа долекарска помощ са преминали над 360 ученици. Клубовете в Силистра, Дулово и Тутракан са работили в помощ на уязвими деца и младежи в риск. Събират се средства в рамките на различни кампании, в които младежите са били подпомогнати и от Доростолската митрополия. Открита е трапезария "Топъл обяд". Организацията работи за превенция на зависимостите. Не са забравени децата от специализираните институции. Добро е сътрудничеството и с други младежки организации.

/ГИ/