Пернишко e най-гостоприемното място в България довечера

Пернишко e най-гостоприемното място в България довечера

BOBSTH 06:45:01 13-01-2018
AM1418BO.004 06:45
Перник - Сурова

Пернишко e най-гостоприемното
място в България
довечера


Перник, 13 януари /Елка Робева, БТА/
Ритуални огньове ще бъдат запалени довечера в селата на пет общини в Пернишка област. Около тях ще танцуват щастливи сурвакари със страшни маски и гонейки злото, ще възвестят победата на доброто. Тази нощ е най-големият зимен празник в Пернишко - Сурова. Всяка година в нощта на 13 срещу 14 януари се отварят душите и домовете на жителите на Пернишкия край и регионът се превръща в най-гостоприемното място в България.
На Сурова и затворените къщи се отключват, радостно оживление цари във всеки дом, роднини дружно редят обредни трапези. Гостите биват посрещани с люта ракия, ритуална погача, червено вино, спържа, варено кисело зеле с месо, пача, баница със сирене и праз, туршия. Да споделят празника в родните си места се връщат потомци от близо и далеч.
Сурвакарите са най-желаните гости във всеки дом. В двора на всяка къща пред стопаните се разиграва "сватба", която символизира желание за женитба и пълен дом с деца.
Групата се предвожда от водач в гвардейски дрехи, наричан бюлюкбашия. Другите са облечени в кожи, на главите си носят фантастични "ликове" . Мечкарят и мечката играят за здраве, а мечката гази домакините, за да им носи здраве през годината. Стопаните даряват пари на "сватбарите" и "младоженците". Стара легенда разказва, че ако сурвакар поиграе в дома ти, в теб непременно ще се всели доброто.
В Пернишко маските се изработват от кожи на овце и кози, криле и пера от домашни птици, рога, царевична шума, коноп.Традицията повелява, че колкото по-страшни са ликовете, толкова по-голяма е магическата им сила срещу злото. Колкото по-силно звънят хлопките, толкова по-далече ще избягат злите сили. Затова цялата нощ на старостилния Васильовден е съпроводена с оглушителен шум. Селата си гостуват едно на друго и се поздравяват при среща на маскираните групи. Застанали най-отпред водачите кръстосват саби и си пожелават здраве, щастие и спогодия между двете села, а след това се прегръщат и се поздравяват с общо сурвакарско хоро.
Сурвакарството е религия в Пернишко. Традицията се предава от баща на син. В с. Ярджиловци се съхранява най-старата хлопка в България, която била изработена в региона през 1834 година. Досега не е имало случай, в който мъж, който да е бил член на сурвакарска дружина, да е отказал да не излиза по Сурова.
Скоро регионът ще има и своя първи музей на маската в емблематична къща в брезнишкото село Кошарево. Сградата е разположена в центъра на селото и е паметник на културата. На първия етаж ще бъде обособена работилница за маски, в която ще функционира целогодишно и посетителски център. Музейната сбирка ще бъде разположена на втория етаж. В стаите ще бъдат направени демонстрации на живо на характерните за района занаяти. Видеозаписи ще показват местния обичай "Сурова", ще бъдат направени и мобилни апликации. Експозиция ще бъде подредена и в двора на къщата.
Довечера Перник очаква много гости от страната и чужбина. Всички ще могат отблизо да се запознаят с пазителите на маскарадната традиция. Маршрутът на гостите ще започне от село Люлин в 17.00 ч. с фолклорен концерт. По-късно там ще бъде открита фотоизложба на стари снимки на сурвакарската група от 60-те години на миналия век. В 18.00 ч. ще се състои среща на гостуващата сурвакарска група от с. Долна Секирна. Празничното трасе преминава и през село Големо Бучино, пернишкия квартал "Бела вода" и град Батановци, където ще гостува групата от с. Черна гора. Финалът е в най-голямото пернишко село - Драгичево. Там ще се съберат сурвакарските групи от селата Долни Раковец, Прибой, Пещера и Национално сдружение "Хайдути".
От 2009 г. Перник е европейска столица на сурвакарските игри. През 2012 г. пернишката Сурова стана част от националната система "Живи човешки съкровища" в категория "Традиционни празници и обреди". На 2 декември 2015 г. празникът бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.
/АМ/