Обявена е грипна епидемия в Пернишка област

Обявена е грипна епидемия в Пернишка област

BOBSTH 19:30:01 12-01-2018
PP1929BO.014
Перник - грипна епидемия - обявена

Обявена е грипна епидемия
в Пернишка област


Перник, 12 януари /Елка Робева, БТА/
Грипна епидемия е обявена в Пернишка област, съобщи РЗИ. Мярката влиза в сила от утре и се налага заради достигане на eпидемични стойности на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания до 228,04 на 10 000 през втората седмица на януари и наличието на серологични данни за грипни вируси, тип "А" и "Б". Най-висока е заболеваемостта във възрастовите групи до четири години, и от пет до 14 години.
С цел ограничаване на епидемичния процес и превенция на усложненията, РЗИ-Перник е връчила предписание на началника на Регионалното управление на образованието относно обявяване на 15, 16 и 17 януари за неучебни дни на територията на област Перник, се посочва в съобщението.
Всички детски градини в община Перник ще работят въпреки обявяване на грипна ваканция в областта, уточни общинският пресцентър. От днес община Перник започна всекидневно преброяване на децата в детските ясли и детските градини. От общо 2846 деца, днес отсъстват 795. За останалите 1025 родителите са взели превантивни мерки. Съгласно указанията на РЗИ, в детските заведения всекидневно се осъществява дезинфекционен и противоепидемичен филтър.
/ПП/