Повече от 500 са били събитията в културния календар на Велико Търново през миналата година

Повече от  500 са били събитията в културния календар на Велико Търново през миналата година

BOBSTH 15:10:01 03-01-2018
RM1509BO.030
Велико Търново - култура - календар

Повече от 500 са били събитията в културния календар на Велико Търново през миналата година


Велико Търново, 3 януари /Марина Петрова, БТА/
Повече от 500 са били събитията в културния календар на Велико Търново през миналата година, съобщиха от общинската администрация.
Според директора на общинската дирекция "Култура, туризъм и международни дейности" Нелина Църова, вторият летен сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" е било събитието, събрало най-многобройна публика, когато в продължение на два месеца крепостта "Царевец" е била домакин на постановките на най-големите оперни театри в страната.
Голям интерес за публиката са представлявали също Международният фолклорен фестивал, Фестивалът на военните оркестри, Дикси джаз фест, Нощта на Самоводската чаршия.
"Разнообразните събития във Велико Търново през последните шест години доведоха и до създаването на нови пространства за култура, които са по-камерни, но за сметка на това са наситени с много и различни дейности", е посочила Църова.
Сред тях е партньорският проект на общината с фондация "Арт лято", в района на Паметника на Асеневци и Художествената галерия, в който участват известни имена от всички жанрове на изкуството - музика, танц, литература, фотография, театър.
Съвместно с ТД "Трапезица" и Факултета по изобразително изкуство се е състоял пленер, с чийто творби е облагороден парк "Ксилифор". Положителен е бил отзвукът и от новите събития, сред които първият за Велико Търново "3D Стрийт пейнтинг фестивал" и 48-часовото филмово предизвикателство в Стария град, по време на което са заснети 12 късометражни филма.
Китаристи от няколко държави са представили своето творчество в криптата на музей "Възраждане и Учредително събрание" и в лапидариума на Археологическия музей, като част от "GuitАrтfestival".
Според Църова през 2018 година се очаква културният календар да бъде още по-богат, с привличане на нови артисти и надграждане на вече съществуващите събития.

/РУМ/