През 2018 година ще се издирват живи потомци на Хаджи Димитър заради ДНК - тест

През 2018 година ще се издирват живи потомци на Хаджи Димитър заради ДНК - тест

BOBSTH 14:58:01 03-01-2018
RM1457BO.028
Казанлък - Хаджи Димитър

През 2018 година ще се издирват
живи потомци на Хаджи Димитър
заради ДНК - тест


Казанлък, 3 януари /Румяна Лечева, БТА/
През 2018 г. ще бъде направен нов опит да се установи точно лобното място на Хаджи Димитър, съобщи за БТА д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей "Шипка - Бузлуджа". Спорът има история от около 150 години, а хипотезите не са една или две. Според издадения календар на Христо Ботев за 1875 г. за кончината на Хаджи Димитър е посочена датата 5 август. Официалната историческа версия ни насочва към Хайдушка поляна под връх Бузлуджа, където на 18/30 юли е разбита и унищожени четата на воеводата, а два дни по-късно телата на убитите са опети от казанлъшки свещеник и погребани на това място, където днес се издига мемориал.
Според д-р Ангелов най-добре ще бъде да се вземе ДНК тест от потомците на сестрите на Хаджи Димитър - Щилиана, Бойка и Ангела.За теста ще бъдат поканена и д-р Нина Костова и нейните дъщери, които също са преки потомки на сливенския воевода.
Отварянето на паметника ще стане при подходящи условия, най-рано през пролетта. Кости на воеводата има съхранени и в сливенския музей. Ако бъдат установени потомците, ще бъде отворен и паметникът, и направено изследването, което има висока историческа стойност./РУМ/