В Плевен бе отбелязана 40-годишнината от построяването на Плевенската панорама

В Плевен бе отбелязана 40-годишнината от построяването на Плевенската панорама

BOBSTH 20:18:01 07-12-2017
RM2017BO.034
Плевен - Панорама - годишнина

В Плевен бе отбелязана 40-годишнината от построяването на Плевенската панорама


Плевен, 7 декември /Малин Решовски, БТА/
Откриване на изложба "Дарения", премиера на филма "40 години Панорама - Плевенска епопея 1877 г." и среща със строителите й се състояха тази вечер в Плевен.
Тържеството бе организирано от Община Плевен и Регионалния военноисторически музей /РВИМ/, съобщиха от общината.
Директорът на РВИМ Емилия Зорнишка е представила изложбата, която включва дарени картини, снимки, документи, грамоти, албуми. Специални благодарности към почетния гражданин на Плевен Владимир Гуричев и съпругата му е отправил кметът Георг Спартански. Поводът - дарените от семейство Гуричеви картини на художника Николай Овечкин - ръководител на екипа художници, нарисували панорамното платно.
С думи на благодарност към всички плевенчани, допринесли с доброволния си труд и дарения за построяването на Панорамата се е обърнал кметът Спартански. Присъстващите е приветствал и Андрей Романов - кмет на Плевен по времето на строителството на паметника.
В изложбата представлява интерес телеграмата, изпратена до Овечкин в Москва от 30 ноември 1976 г., с която художникът е уведомен, че има решение за изграждане на Панорамата в Плевен. Представени са оригиналните материали, с които е рисувал Овечкин - палитра, бои, четки, въглен, парче от панорамното платно и други, дарени от доц. д-р Свобода Гюрова. Оригинални документи, свързани с изработването на архитектурно-скулптурната облицовъчна панела на Панорамата, са дарени от проф. Кирил Мескин, който е и автор на проекта. Други документи и материали, свързани с оборудването са дарени от инж. Пенка Андреева.
Общо броят на даренията е над 600./РУМ/