Възможно е жителите на Банско отново да протестират в София

Възможно е жителите на Банско отново да протестират в София

BOBSTH 18:53:01 07-12-2017
RM1852BO.026
Банско - кмет - пресконференция

Възможно е жителите
на Банско отново да
протестират в София


Благоевград, 7 декември /Димитър Владов, БТА/
"Жителите на ски курорт номер 1, подкрепени от жителите на още 5 населени места в региона, ще протестират много скоро в София, заради поредното отлагане на решението за промяна в концесията, което би позволило построяване на втори кабинков лифт към ски зоната." Това обяви по време на пресконференция по повод новия зимен сезон кметът на община Банско Георги Икономов.
"Така както е обявил премиерът, на заседанието на Министерския съвет на 13-и декември да се вземе решението за утвърждаването на измененията по концесионния договор и до края на месеца да мине на заседание на Министерски съвет и промяната на сегашния план за управление. Това нещо трябва да се случи и ние сме категорични, като местна общност в Банско", подчерта Икономов.
Според него другият основен проблем пред общината е изграждането в най-скоро време на газопровода от Симитли до Банско. Така газта, която сега се доставя с камиони, ще поевтинее, а по този начин и гражданите ще минат на по-екологично гориво.
"Няма никаква опасност да бъдем изключени от ЮНЕСКО, защото това е една буферна зона и всички знаят че тя съвпада с териториално-устройствения план на ски зоната, приет още през 2000 г. и допълнен и изменен през 2004 г. При последното си посещение в Банско представители на ЮНЕСКО се увериха в това. И заключението, че Банско не е застрашен от изключване като обект от национално и световно наследство бе записано в доклад изнесен на сесията в Истанбул. Стига това което се прави в буферната зона да бъде съгласно всички екологични изисквания и закони, и държавата да гарантира това нещо", подчерта Икономов.
Кметът разкри още пред медиите, че за последната година ръстът на туристите в курорта се е увеличил спрямо предната с 10% през лятото и 15% през зимата. "Според мен обаче най-важното освен броя на туристите е и качеството на услугите. В тази връзка е и моя призив към туристическия бранш. Как да повишават качеството на услугите, които предлагат и успоредно с това да повишават и цените на туристическите услуги в Банско. Не може да искаме да сме европейски курорт за какъвто ни признават в цял свят, а в същото време да държим цените в пъти по-ниски от това, което е по европейските курорти", заяви Икономов и подчерта, че в курорта се работи много и по темата за сигурността преди новия сезон.
Тази година ще бъде осигурен допълнителен брой полицейски екипи. За новия сезон се монтират 6 камери за наблюдение с нови възможности. По отношение на инфраструктурата кметът разкри, че всички строителни дейности в града ще приключат до 15 декември. Първите писти в ски зона Банско ще бъдат пуснати до края на седмицата обяви Иван Обрейков, маркетинг директор на "Юлен", концесионер на ски зона Банско./РУМ/