"Прозорец към душите" открива днес галерията в Кюстендил

"Прозорец към душите" открива днес галерията в Кюстендил

BOBSTH 12:25:31 07-12-2017
IS1225BO.007
Кюстендил - изложба - Мила Милчева

"Прозорец към душите" открива днес галерията в Кюстендил


Кюстендил, 7 декември /Елица Иванова, БТА/
Изложбата "Прозорец към душите" на Мила Милчева открива днес художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил.
"Леля ми е кюстендилка, но никога приживе не е имала възможност да направи изложба в родния си град", каза за БТА племенникът на художничката Асен Милчев, за повода за изложбата.
Експозицията е част от получените в наследство от него картини на родственицата си, живяла и работила в Германия и включва предимно портрети.
Представените в изложбата произведения отиват далеч отвъд представата за класическите образци, а стилът й е кръстен от немската критика "монументална портретна живопис", разказа Милчев. Освен изобразяването на лица в изложбата, са представени и цветни композиции, придаващи особена "плакативност" на изображенията.
Изложбата показва седем големи платна и десет по-малки, предимно портрети на авторката и нейни роднини. Другият представен цикъл в откриващата се днес изложба е "Прозорец към душите на животните", представящ илюстрации към "Книжката на бухала", направени по стихове на световноизвестния славист и българист професор д-р Томас Бътлър от Харвард, близък приятел на художничката.
Мила Милчева /1934 - 2014/ е родена в Кюстендил. През 1961 година завършва Художествената академия в София. Печели конкурси за художествената украса на големи архитектурни обекти. Отличена е с годишна награда на Съюза на архитектите в България през 1967 г. Многостранният й талант се изявява в областта на живописта и особено на портрета. Успешното си начало Мила Милчева разширява и обогатява в Германия, където се установява през 1969 г.
Преди няколко години племенникът на Мила Милчева дари на кюстендилския музей събирани от нея и майка му експонати. Двете жени, прекарали по-голямата част от живота си в чужбина,имали желание да направят етнографски музей. Предоставеното дарение на музея в Кюстендил включва над 1300 различни експоната.


/ИС/