Студентите в Русе разчитат на държавата да ремонтира общежитията

Студентите в Русе разчитат на държавата да ремонтира общежитията

BOBSTH 12:16:01 07-12-2017
GI1215BO.010
Русе - студенти - общежития

Студентите в Русе разчитат на
държавата да ремонтира
общежитията


Русе, 7 декември /Мартин Пенев, БТА/
Лошите условия в студентските общежития са основен проблем на студентите от Русенския университет. Това съобщи председателят на Студентския съвет към висшето училище Станимир Бояджиев.
На територията на кампуса има шест общежития с около 2500 легла. Две от тях са напълно реновирани, но останалите четири сгради се нуждаят от основен ремонт - като саниране и подмяна на дограма.
Общежитията в Русе са собственост на държавното предприятие "Студентски общежития и столове"-София, което се управлява от Министерството на образованието и науката.
"Надяваме се до една-две години проблемът да бъде решен. Разчитаме на държавата. Студентите заслужават да живеят в едни нормални европейски условия", заяви Бояджиев.
Ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева коментира, че академичното ръководство нееднократно е заявявало желанието си общежитията и студентският стол да бъдат прехвърлени към университета.
"Досега няма никакъв резултат. Показали сме, че можем да бъдем добри домакини. Дори и базата да остане на държавното предприятие е добре да се търсят ресурси от държавата за основен ремонт на четирите общежития", каза Пенчева.
Бояджиев посочи, че с проблема бил запознат и министърът на образованието, но досега становище от него нямало.
Според ректора вероятно за ремонта ще са нужни между осем и десет милиона лева. По думите на проф. Пенчева заради лошите условия само около 60 процента от легловата база е заета.
Месечният наем на студент за общежитието през летния сезон е 60 лева, а през зимния - 65 лева, като се добавя и такса "Консумативи", заради големия разход на енергия.
Председателят на Студентския съвет заяви, че е нужно увеличение и на размера на стипендиите. През този семестър 651 са студентите-стипендианти в Русенския университет. Пълните отличници получават 80 лева, а останалите - по 70 лева.
Бояджиев коментира, че максимумът на стипендиите, който може да бъде определен е 150 лева. Според него той трябва да бъде достижим поне за пълните отличници.
По повод на предстоящия Студентски празник - 8 декември, Бояджиев призова колегите си да празнуват отговорно.

/ГИ/