Кметът на Несебър представи концепция за обособяването на широк център в новата част на града

Кметът на Несебър представи концепция за обособяването на широк център в новата част на града

BOBSTH 12:58:31 16-11-2017
IS1258BO.020
Несебър - център - концепция

Кметът на Несебър представи концепция за обособяването на широк център в новата част на града


София, 16 ноември /Валерия Димитрова, БТА/
Кметът на Несебър Николай Димитров представи пред жители на града цялостната си концепция за подобряване визията на общината и обособяването на широк център в новата част на Несебър. Това съобщиха от пресцентъра на общината.
Димитров е обърнал внимание върху проекта за реконструкция, надстройка и саниране на сградата на пощата в новия град и включването й в ансамбъла на новото площадно пространство. Кметът е информирал и за проекта за изграждане на Общински център за изследване на черноморската флора и фауна с природонаучен музей в същия район.
В концепцията за облагородяване на новата част на Несебър се съдържат промени и подобрения на няколко улици, като се очаква така да бъде постигнат естетически и икономически ефект. Николай Димитров се е спрял по-детайлно на бъдещата визия и организация на движението по ул. "Отец Паисий". Идеята е тя да се оформи като основна търговска улица, като през летния сезон ще е и пешеходна. Достъп до нея ще имат автомобили със специален режим на движение, а зареждането на търговските обекти, настаняването на туристи, както и сметоизвозването ще бъдат регламентирани в определено време. Обмисля се алтернативен вариант за паркиране на автомобили на живеещите по същата улица през летния сезон.
Николай Димитров е отбелязал и други нововъведения с цел обособяването на широк център в новата част на града - да се подмени тротоарната настилка по ул. "Отец Паисий" и ул. "Хан Крум" със същата, която е положена на площада, където е ситуиран Центърът за култура и образование "Артиум". Обмисля се подмяна на дървесните видове, които в момента съществуват по улицата, с такива, чиято коренова система ще се развива в дълбочина, за да се предотврати появата на неравности по тротоарната настилка и да се избегнат инциденти с пешеходци.
Засегната е и темата за обособяване на синя зона на територията на цялата община, като приходите от тази дейност ще отиват за подобряване на пътната инфраструктура. Разработва се генерален план за промяна в организация на движението по основните пътни артерии на Несебър, за да се оптимизира трафикът.

/ИС/