Сграда от римската епоха откриха археолози при спасителни разкопки в Мездра

Сграда от римската епоха откриха археолози при спасителни разкопки в Мездра

BOBSTH 11:29:32 16-11-2017
GI1129BO.007
Мездра - спасителни разкопки - находки

Сграда от римската епоха откриха археолози при спасителни разкопки в Мездра


Мездра, 16 ноември /Ива Спасова, БТА/
Основите на голяма сграда от римската епоха, вероятно със стопанско предназначение, откриха археолозите от Регионалния исторически музей /РИМ/ във Враца при спасителни разкопки в центъра на Мездра.
Спасителните разкопки започнаха в началото на тази седмица в имота на ул. "Александър Стамболийски", където преди два месеца в корените на стара джанка бе открита колективна монетна находка от римския императорски период, обясни директорът на РИМ-Враца Георги Ганецовски. Сребърните монети от съкровището бяха датирани от средата на 1-ви до средата на 3-ти век. Целта на разкопките е да се намерят повече данни както за селището, за което се знае че е съществувало като прилежащо към цитаделата в местността "Калето" край Мездра, така и за причините, довели до закопаването на монетите.
Основите на сградата са от дялан камък с кална спойка, а намерената керамика и бронзови монети я датират към 4-ти век, разказа ръководителят на разкопките доц. д-р Нарцис Торбов. Той допълни, че при разкопките са открити следи от голям пожар, който е предизвикан от нападение на селището, след което то вече е прекратило своето съществуване. Това потвърждава първоначалната хипотеза на археолозите, че съкровището е заровено заради започналите готски нашествия по нашите земи, които тогава са били част от Римската империя. Нарцис Торбов посочи, че разкопките ще продължат в дълбочина, за да се потърсят останки от по-ранни епохи, които да дадат повече данни за възникването и развитието на селището, което е било от градски тип в римската епоха.
Спасителните разкопки в Мездра, които ще продължат до края на следващата седмица, се извършват с подкрепата на общината. В тях участват работници от общинското предприятие "Чистота" и екип на музея във Враца.

/ГИ/