Столичната община ще прави дигитални карти на съществуващия бизнес в града

Столичната община ще прави дигитални карти на съществуващия бизнес в града

BOBSTH 15:48:31 14-11-2017
IS1548BO.005
София - бизнес - популяризиране

Столичната община ще прави дигитални карти на съществуващия бизнес в града


София, 14 ноември /Христо Воденов, БТА/
София ще разполага с дигитални карти на съществуващия бизнес в града, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на дискусия "Бизнесът пита кмета и директора на Агенцията за малки и средни предприятия. Това съобщиха от пресцентъра на общината.
Картите ще бъдат на български и на английски език. Едната ще бъде индустриална и ще показва какви производства има в София и как са разпределени по кварталите. Другата ще показва концентрацията на заетите лица и къде е съсредоточена работната ръка.
Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева е заявила по време на форума, че ще подпомогнат общината с данни за работещите малки и средни фирми в столицата. Тя е допълнила, че се предприемат мерки за намаляване на регулаторната тежест. Променят се 60 на сто от услугите, предоставяни от Министерството на икономиката и второстепенните разпоредители към него. Промяната включва отпадане на услуги, намаляване на изискуемите документи, намаляване на такси, съкращаване на срокове и служебно предоставяне на информация. Направен е анализ на общо 187 услуги, предоставяни към момента от Министерството на икономиката и второстепенните разпоредители.
Предложени са промени в 113 административни услуги, като от тях 67 броя такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно ще отпадне. 15 услуги и режими са предложени за намаляване на изискуемите документи, а 8 от услугите и режимите напълно ще отпаднат. Сроковете, предложени за намаляване, са 23, а служебно предоставяне на изискуемите документи са 14 на брой.

/ИС/