Осветен бе 15-метровият кръст над Земен

Осветен бе 15-метровият кръст над Земен

BOBSTH 14:02:31 11-11-2017
PP1402BO.016
Земен - кръст - освещаване

Осветен бе 15-метровият кръст над Земен


Земен, 11 ноември /Елка Робева, БТА/
Осветен бе 15-метровият кръст, издигнат над Земенската котловина в полите на Риша планина, край панорамния завой преди Земенския манастир. Той е изработен от неръждаем метал и в него е монтирано лед осветление. Така кръстът ще се забелязва нощем от километри, обявиха организаторите.
Събитието е част от инициативата за възраждане на манастирите в Краище и превръщане на района в новото Светогорие. Освен Земенския манастир, в община Земен има още 18 църкви и манастири, посочи Весела Барбукова, която е почетен гражданин на Земен и дарител на кръста. По думите й идеята се зародила преди две години, при обновяването на манастира в с. Дивля, и по-късно получила подкрепата и на църквата, и на областния управител Ирена Соколова.
Работим в посока да създадем модерен туристически маршрут, в който и Европа да види красотата и културно-историческото богатство на Земенския край, заяви кметът на общината Димитър Сотиров.
Според организаторите денят на освещаването неслучайно съвпада с празника на Св. Мина.
След тържеството в двора на Земенския манастир бе подредена кулинарна изложба. Своята продукция изложиха и местни фирми.

/ПП/