Два документални филма, посветени на Христо Явашев и Жан-Клод, ще видят габровци в Дома на хумора и сатирата

Два документални филма, посветени на Христо Явашев и Жан-Клод, ще видят габровци в Дома на хумора и сатирата

BOBSTH 12:44:31 11-11-2017
PP1243BO.012
Габрово - Дом на хумора и сатирата - документални филми

Два документални филма, посветени на Христо Явашев
и Жан-Клод, ще видят габровци
в Дома на хумора и сатирата


Габрово, 11 ноември /Жанет Михова, БТА/
Два документални филма, посветени на световноизвестния авангардист Христо Явашев и съпругата му Жан-Клод, ще видят габровци в Дома на хумора и сатирата. Прожекциите, които започват днес в 14.00 часа в Дома на хумора, са част от филмовата програма, съпътстваща откритите в дома изложби "Кристо и Жан-Клод. Проекти" и "Роден в Габрово". Това съобщи Силвия Черкезова, координатор в дома.
Автор на филмите, предоставени от Българската национална телевизия, е Евгения Атанасова-Тенева. Документалните ленти "Пътят към портите" и "Опакованият Райхстаг - 20 години по-късно" разказват за двата проекта на артистичната двойка, реализирани през 2005 и през 1995 година. След прожекциите, с екскурзоводен тур в изложбите "Кристо и Жан-Клод. Проекти" и "Роден в Габрово", ще продължи разказът за двамата световноизвестни творци.
На 18 ноември е организирана екскурзоводна беседа и филмова програма. Тогава ще бъде излъчен филмът на Тома Томов "Кристо на 75", създаден през 2010 година. На 30 ноември ще се състои последният за месеца тур и прожекция на филма на Евгения Атанасова-Тенева - "Мост към Кристо", 2016 г.
Като съпътстваща програма към изложбите, които ще бъдат експонирани в дома до 17 юни 2018 г., всеки месец ще бъдат показвани различни документални филми, посветени на артистичната двойка и тяхното творчество.
/ПП/