Постоянна еспозиция в РИМ-Враца представя 43 години история на АЕЦ "Козлодуй"

Постоянна еспозиция в РИМ-Враца представя 43 години история на АЕЦ "Козлодуй"

BOBSTH 18:05:01 10-11-2017
MH1804BO.021
Враца- АЕЦ- музей- експозиция

Постоянна еспозиция в РИМ-Враца представя 43 години история на АЕЦ "Козлодуй"


Враца, 10 ноември /Ива Спасова, БТА/
Постоянна експозиция "Първа атомна", която представя 43 години история на построяването на най-високо технологичното производство на електрическа енергия в страната и на експлоатацията на АЕЦ "Козлодуй", от днес е достъпна за посетителите на Регионалния исторически музей във Враца.
Новата експозиционна зала бе открита от Георги Кирков, директор "Икономика и финанси" в АЕЦ "Козлодуй", Митко Янков, председател на Управителния съвет на Съюза на ветераните в ядрената индустрия и директорът на музея Георги Ганецовски. На церемонията присъстваха евродепутатът Владимир Уручев, който е сред енергетиците, участвали в пуска на ядрените мощности, и кметът на община Враца Калин Каменов.
Да се събере историята на АЕЦ "Козлодуй" в няколко табла, снимки и текст е предизвикателство, но и уникална възможност, каза уредникът на експозицията Христина Христова. Тя припомни, че България е първата държава в Югоизточна Европа усвоила ядрената енергия за мирни цели, а висококвалифицираният труд на енергетиците поставя страната на световната карта на ядрената енергетика.
Изложбената зала представя фотографски блоковия щит за управление на Първи реактор на атомната централа, който влиза в паралел с енергийната система на страната на 24 юли 1974 г. Представена е още оригиналната схема за термоконтрол на ядреното гориво от щита, част от пулта за управление, както и прибори за неутронен и радиационен контрол.
/МХ/