Десетите "Арнаудови четения" бяха открити в Русенския университет

Десетите "Арнаудови четения" бяха открити в Русенския университет

BOBSTH 18:42:31 20-10-2017
IS1840BO.020
Русе - университет - форум

Десетите "Арнаудови четения" бяха открити в Русенския университет


Русе, 20 октомври /Мартин Пенев, БТА/
Десетото издание на двудневния международен научен форум "Арнаудови четения" бе открито днес в Русенския университет. В конференцията участват близо 80 български и чуждестранни учени от над 20 висши училища и научно-изследователски центрове, съобщиха от университета в крайдунавския град.
Пленарни доклади изнесоха проф. Пенка Радева от Великотърновския университет и доц. Руси Русев от Русенския университет съответно на теми "Съвременната българска разговорна реч на границата на ХХ и ХХI век" и "Арнаудовите четения и предизвикателствата към българската филологическа наука през ХХI век".
Преди начало на форума с грамота за изключителен принос в утвърждаването на хуманитаристиката в Русенския университет бе отличен доц. Руси Русев - основател и организатор на "Арнаудовите четения", а също и един от създателите и дългогодишен ръководител на Научния център по фолклор, литература и лингвистика "Св. Димитър Басарбовски" към Катедрата по български език, литература и изкуство на висшето училище.
Началото на международния научен форум се поставя през октомври 1998 година и е посветен на 120 години от рождението на акад. Михаил Арнаудов.

/ИС/