Четири лъвски фигури ще украсяват моста над река Росица, строен от Колю Фичето

Четири лъвски фигури ще украсяват моста над река Росица, строен от Колю Фичето

BOBSTH 00:00:01 13-10-2017
GI1740BO.008 00:00
Севлиево - мост - скулптури - откриване

Четири лъвски фигури ще украсяват моста
над река Росица, строен от
Колю Фичето


Севлиево, 13 октомври /Жанет Михова, БТА/
Четири лъвски фигури ще украсят моста над река Росица, построен през 50-те години на 19-ти век от възрожденския майстор Колю Фичето. Церемонията по откриването на скулптурите е в 17,30 часа. Това съобщиха от общината.
Скулптурите на лъвовете са с височина 1.80 метра, а всяка от фигурите е стъпила върху бетонен постамент, висок 2.80 метра. Те ще бъдат разположени в четирите края на моста, без да влизат в разрез с настоящия му вид, посочиха от общината. Според проекта фигурите обогатяват съоръжението и възвръщат облика на моста от 1941 година. За да бъдат фигурите максимално близо до първообраза си, авторите - скулпторите Петър Александров, Деян Тодоров и Велизар Захариев, са се водили от фотографии от 40-те години на миналия век.
Идеята за връщането на скулптурните фигури е на севлиевците Стоян Костадинов, Крум Табаков и Ахмет Ахмедов, които запознали с идеята си кмета на града Иван Иванов. Предложението им е било прието от Общинския съвет, имало е и обществено обсъждане, на което великотърновският архитект Йордан Нурков е представил проекта си.
Старинният мост над река Росица при Севлиево е първото голямо инженерно съоръжение, построено от майстор Колю Фичето. Строежът му е започнал през 1857 година и е завършен година по-късно. Първоначално мостът е бил дълъг 110 метра и е имал седем отвора.


/ГИ/