Трябва да се създаде "анти-ГЕРБ съюз" за разбиването на монопола на партията по места според Димитър Делчев

Трябва да се създаде "анти-ГЕРБ съюз" за разбиването на монопола на партията по места според Димитър Делчев

BOBSTH 18:42:01 12-10-2017
GI1840BO.016
Шумен - Движение "България на гражданите" - пресконференция

Трябва да се създаде "анти-ГЕРБ съюз" за
разбиването на монопола на партията по
места според Димитър Делчев


Шумен, 12 октомври /Станимир Савов, БТА/
В деня, в който бях избран за председател на Движение "България на гражданите" /ДБГ/ казах, че моята цел и на цялата партия ще бъде да създаде силен "анти-ГЕРБ съюз" за разбиването на монопола на партията по места. Изказването ми бе на базата на решение, което Националното събрание взе; близо 350 делегата от цялата страна гласуваха за това да участваме активно в създаването на такъв съюз. Това каза на пресконференция в Пресклуба на БТА в Шумен новоизбраният председател на ДБГ Димитър Делчев, на която присъстваха Найден Зеленогорски - член на ИС на ДБГ и представители на местната организация на партията. Двамата по-рано се срещнаха и с членове на партии от Реформаторския блок, със симпатизанти и с граждани, членуващи в партии и местни коалиции.
Според Делчев "широк анти-ГЕРБ съюз" няма как да стане без честен разговор за партньорство и за морала в дясно. Минем ли през този разговор, признаят ли се грешките и поеме ли се ангажимент тези грешки в партньорство да не се допускат мисля, че имаме шанс да изградим една наистина силна, демократична и широка коалиция, която да постига успехи на следващите избори, посочи председателят на ДБГ.
В отговор на журналистически въпрос Делчев каза, че в подобна коалиция имат място всички партии от център-дясно политическото пространство. "Не бих изключил и граждански организации, и хора с ляво мислене, които искат разбиване на монопола на ГЕРБ по места". По думите му в тази коалиция нямат място БСП и ДПС.
Делчев съобщи още, че е изпратил сигнал до главния прокурор, заради отхвърлянето на оставката на Делян Добрев.
На пресконференцията бяха засегнати и редица актуални теми сред които индексирането на пенсиите, корупцията и множеството случаи на телефонни измами. Според Делчев щом журналист може да разкрие извършители на подобни измами, това трябва да могат да правят и компетентните органи.
Найден Зеленогорски каза, че от Реформаторския блок оценяват "като абсолютно незадоволителни усилията и на мнозинството, и на правителството" и препотвърждават своето решение, че са опозиция на това мнозинство. "Ние сме опозицията, която ще има професионални становища по важните проблеми на деня, която ще даде добрите решения за България; за съжаление в парламента виждаме едно съглашателство, без граници кои са управляващи и опозиция, без търсене на големите решения за България". За нас голямата кауза би трябвало да бъде качеството на живот във всичките му измерения - доходи, образование, здравеопазване, инфраструктура; постигане на едно средноевропейско качество на живот към което се стремим и през усилията на новата българска демокрация, и през членството си в ЕС и НАТО, заяви Зеленогорски.
(Видеозапис на пресконференцията е поместен в БТА-Live ).

/ГИ/