В област Разград са поставени силанти на 2095 деца

В област Разград са поставени силанти на 2095 деца

BOBSTH 17:47:01 12-10-2017
GI1745BO.009
Разград - силанти - кръгла маса

В област Разград са поставени
силанти на 2095 деца


Разград, 12 октомври /Садет Кърова, БТА/
В изпълнение на програмата за силанизиране, от началото на реализацията й през 2011 година до 2016 година в област Разград са поставени силанти на 2095 деца, като са обработени 6748 зъба. Това бе съобщено по време на кръгла маса по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години, която се проведе днес в Разград. Във форума участваха зам.-областният управител Евгени Драганов, националният координатор на програмата д-р Виктория Жекова, главният секретар на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов, директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева, стоматолози от региона.
Силантите са 100 процента ефективни в предотвратяването на кариеси на дъвкателните повърхности, обясни националният координатор на програмата. Тя посочи, че в Япония подобна програма се реализира от 40-50 години и повечето хора на 65-годишна възраст нямат нито един изваден зъб, докато българските им връстници са средно със 17 извадени зъби. Статистиките сочат още, че в България всеки четвърти 18-годишен тийнейджър вече има по един изваден постоянен зъб, а 24-годишните - по два, коментираха участниците във форума.
По време на дискусията стана ясно, че област Разград е единствената в страната, в която по програмата работят всички общини, а равнището на обхванатите деца е по-високо от средното за страната. Зъболекарите, които поставят безплатно силанти в региона, са девет, допълни регионалният координатор на програмата д-р Теменуга Ангелова.

/ГИ/