Пловдив е домакин на Петата национална среща на музеите в България

Пловдив е домакин на Петата национална среща на музеите в България

BOBSTH 10:40:01 12-10-2017
MM1038BO.020
Пловдив - среща - музеи

Пловдив е домакин на Петата национална среща на музеите в България


Пловдив, 12 октомври /Таня Благова,БТА/
Пловдив е домакин е петата национална среща "Съхраняване на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие" с основна подтема "Приятелите на музея".
Събитието е част от инициативите по повод 100 години от създаването на Регионалния етнографски музей /РЕМ/- Пловдив, 60 години от създаването на Националния политехнически музей /НПТМ/ и 80 г. от създаването на Музей "В. Левски" Карлово. Независимо, че са различни, по тематика и обхват, цели, публики и приоритети и трите музея са доказателство, че успехите в музейната професия се дължат на загрижеността и отдадеността към културното наследство, на упорития труд, и надграждане постиженията на колегията в полза на обществото.
Основен акцент на срещата са въпросите "защо" и "как" музеите в България и по света са успешни, когато стават приятели със своята публика и помежду си; "как това може да се доразвива и обогатява" и "кои са основните принципи и примери" за изграждане на музейните приятелства.
Организатори на срещата са: Министерство на културата - дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства", община Пловдив, и РЕМ Пловдив. Партньори: Община Асеновград и ИМ - Асеновград.

/ММ/