С концерт-спектакъл в Сливен бяха открити Ромски дни на културата

С концерт-спектакъл в Сливен бяха открити Ромски дни на културата

BOBSTH 09:09:31 03-10-2017
RM0908BO.005
Сливен - Ромски дни на културата

С концерт-спектакъл в Сливен бяха открити Ромски дни на културата


Сливен, 3 октомври /Велина Василева, БТА/
С концерт-спектакъл в зала "Сливен" снощи бяха открити Ромските дни на културата. Това съобщиха организаторите от Ромска академия за култура и образование /РАКО/.
За трети път в Сливен се събират творци и учени от цялата страна. Първият ден е бил посветен на творчеството на ромския композитор, диригент, музикант и педагог Йордан Русчев-Данко. В концерта снощи са участвали хор "Романи чълхъя"("Ромски звезди"), Теодосий Спасов, популярните ромски попфолк-певци Бони и Щилиян, оркестър "Карандила" и др.
Днес от 10 часа в Художествената галерия "Димитър Добрович" ще бъде открита изложба под наслов "Ромско изкуство и занаяти" с участието на художници и занаятчии от страната; в зала "Сирак Скитник" в 11 часа ще бъдат обявени отличените от журито в Първи конкурс за поезия на името на Усин Керим. От 19 часа в зала "Зора" ще се състои моноспектакъл "Цигански колела" на младата актриса Наталия Цекова и Мартин Любенов - акордеонист. На 4 октомври от 9.30 часа ще започне научна конференция на тема: "Ромите през 21 век - култура и идентичност."
Ромските дни на културата са част от лИнтегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в Сливен" и се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос за разширения Европейски съюз.

/РУМ/