Бургаско училище със сто процента ромски ученици спечели конкурс за най-прогресиращото училище в България

Бургаско училище със сто процента ромски ученици спечели конкурс за най-прогресиращото училище в България

BOBSTH 16:34:31 19-09-2017
GI1633BO.012
Бургас - училище - роми

Бургаско училище със сто процента ромски ученици
спечели конкурс за най-прогресиращото
училище в България


Бургас, 19 септември /Галя Тенева, БТА/
Основно училище "Васил Левски" в Бургас, чийто възпитаници принадлежат 100 процента към малцинствените групи, спечели първо място в конкурса за образователна платформа "Най-прогресиращо училище в България". Наградата е оборудване за виртуална класна стая и безплатни акаунти за всички учители за достъп до българската образователна платформа. Това съобщиха организаторите на конкурса. От там информираха, че учениците са показали най-голям прогрес в резултатите на матурите след седми клас за 2017 година, в сравнение с тези през 2016 година.
Това беше един много силен випуск, с много мотивирани родители. Успехът се дължи в голяма степен и на политиката на училището да реализира активно проекти, които включват много допълнителни часове за ограмотяване и развитие на децата. Учениците са заети с допълнителни часове по български език, математика и други предмети, поради което те прекарват повече време в училище. Тези проекти се реализират основно през ваканциите и на практика децата бяха в училище почти непрекъснато, заяви Веселина Андреева, директор на училището.
В конкурсът са участвали държавни, частни и общински училища в България, като единственото изискване е било да имат поне 40 ученика във випуска си за 7 клас през 2017 година. Оценяването е осъществено на база на резултатите от матурите за седми клас, като за победител е избрано училището, постигнало най-голям ръст при матурите по математика и български език и литература, в сравнение с резултатите си по същите предмети през 2016 година. Основната цел на конкурса е да поощри добрите практики и повишаването на резултатите в образованието.

/ГИ/