Изложбата "Българските чехи" вече може да бъде видяна и в Пловдив

BOBSTH 20:18:31 14-09-2017
PP2017BO.019
Пловдив - "Българските чехи" - изложба

Изложбата "Българските чехи"
вече може да бъде видяна
и в Пловдив


Пловдив, 14 септември /Дима Шопова, БТА/
Изложбата "Българските чехи", проект на БТА и Държавната агенция "Архиви", реализиран с подкрепата на "Пощенска банка", вече може да бъде видяна и в Пловдив. 26-те пана са експонирани в изложбената зала на Регионалния държавен архив в Пловдив и ще останат там до 10 октомври.
Изложбата е една от най-приятните интелектуални задачи, с които сме се занимавали, каза при откриването й генералният директор на БТА Максим Минчев. Идеята възникна миналата година по време на 12-та световна среща на българските медии, която бе в Прага, припомни Минчев. По думите му в началото замисълът е бил, като се използва архивът на Агенцията, да се изкаже благодарност към тези хора, които са направили немалко за новата българска държава. Тя е израз на признателността ни към чехите за този изключителен хуманен акт, който инжектира държавнически и професионален опит и ни помогна да укрепнем като народ и държава в годините след Освобождението, добави той.
Българските чехи обикнаха страната ни като своя и дадоха пример за истинска европейска и славянска солидарност, каза още Минчев и добави: "Може би благодарение именно на този хуманен заряд впоследствие и ние, българите, проявихме благородство - към арменците след геноцида през 1915 г., към белогвардейците след гражданската война в Русия. Може би затова спасихме и българските евреи през Втората световна война".
Директорът на ДА "Архиви" Михаил Груев благодари на БТА за партньорството и добави, че чехите, работили у нас, са "хора, които по някакъв начин са се вписали в нашата история и българското общество им е длъжник".
Горда съм да съм тук и да говорим за тези хора, които тръгвайки от Чехия за Ориента, защото тогава България за тях е била това, са пътували с мисълта, че ще работят за една млада славянска държава. Това каза в обръщението си Ярослава Минчева, председател на Дружеството за българско-чешко и словашко приятелство в Пловдив. По думите й те идват с идеята, че могат да помогнат на славяни с надеждата, че и те някога ще имат своя славянска държава.
На откриването на изложбата бяха Иво Хаджимишев, куратор на изложбата, Иван Соколов, почетен консул на Чехия в Пловдив, Милена Койчева, мениджър на "Пощенска банка" в града, десетки пловдивчани, повечето от които свързани с чешки фамилии, работили в Пловдив.
Експозицията съдържа богат снимков и текстови материал на български и чешки език с информация за живота и делото на чешките интелектуалци, хора на изкуството, градинари и специалисти от различни области, дошли от Австро-Унгарската империя в България след Освобождението и подпомогнали институционалното изграждане, културното и духовното развитие на нацията в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Сред тях са д-р Константин Иречек, Иван Мърквичка, Карел и Херман Шкорпил, братята Георги и Богдан Прошек, Антонин Колар, Антони Новак, Иван Буреш, Вацлав и Лудвиг Стрибърни.
Изложбата е израз на благодарността към тези невероятни хора и на желанието да се припомни какво са направили те за България. Малцина от младите българи днес знаят например, че в Централните католически гробища в София почиват братята Прошек, изградили едни от най-забележителните архитектурни паметници в столицата: Орлов и Лъвов мост, Бирената фабрика и бирарията "Дълбок зимник".
"Братята Прошек толкова са обикнали България, че Иржи си сменя името на Георги, а Теодор - на Богдан", разказва кураторът на изложбата Иво Хаджимишев. Експозицията се фокусира върху най-известните представители на "българските чехи" от времето на Австро-Унгарската империя, но има и хиляди други мъже и жени, чиито имена не са достигнали до нас - хора, които с обич и всеотдайност са предали опита си на българския народ. Две години след Освобождението в България е обнародван Закон за заселване на ненаселените земи, а по-късно лично княз Фердинанд е поканил чешки имигранти от Банат да се заселят в района на Мизия, за да учат местните хора на модерно земеделие.
Безспорен факт е, че няма област от обществения живот, в която да не са записани имена на чехи, които със своите знания и умения спомагат за българския просперитет. В България идват предприемчиви, активни и напредничави чешки специалисти в различни отрасли на производството. Те са занаятчии, полиграфи, пивовари, строители. С България свързват съдбата си и видни чешки интелектуалци, специално поканени от правителството на младата държава - високообразовани учители, инженери, архитекти, историци, художници, музиканти. Всичките те, работили дълги години с упоритост и всеотдайност, всеки в своята област, полагат основите на големите културни и стопански институти в модернизиращата се братска славянска държава, когато самата тя няма достатъчно подготвени кадри. Те оставят богато наследство от научни изследвания и открития, картини и музикални произведения, които и до днес са част от високите образци на духовното ни наследство.
Много български селища, улици, площади и училища носят техните имена. Днес старите български чехи сякаш са живи, актуални, съвременни - срещаме ги в литературните произведения, виждаме ги в рекламите, минаваме покрай сътвореното от тях или за тях. А когато изнервени от днешните обществени недъзи търсим отдушник, се сещаме за думите на големия д-р Константин Иречек: "Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните... И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо...".
Фотоизложбата е в Пловдив след изключителния си успех в Народната библиотека в Прага и в зала "Архиви" на Държавната агенция "Архиви" в София.
/ПП/