Общински съветници предлагат организаторките на "хлорните" протести за почетни граждани на Русе

Общински съветници предлагат организаторките на "хлорните" протести за почетни граждани на Русе

BOBSTH 17:19:32 14-09-2017
MM1718BO.019
Русе - звание - протести

Общински съветници предлагат организаторките на "хлорните" протести за почетни граждани на Русе


Русе, 14 септември /Мартин Пенев, БТА/
Организаторките на "хлорните" протести в Русе - Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова, Евгения Желева /посмъртно/, Албена Велкова, Вяра Георгиева /посмъртно/ и Мария Варамезова /посмъртно/ да бъдат удостоени със званието "Почетен гражданин на Русе" - това предлагат общинските съветници от групата на "Патриотите ВМРО, Глас народен" до Общинския съвет.
В докладната записка те посочват, че през септември тази година се навършват 30 години от първите протестни демонстрации в България по време на комунистическия режим. Причината за тях е системното обгазяване от химическия комбинат в Гюргево, който години наред трови въздуха на русенци. Организаторки на първите протести са Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова, които работят тогава в стопанското предприятие "Паркстрой". Сформират неформална група на приятелски и професионален принцип. Учредяват "Движение за самозащита на Русе", което на 28 септември 1987 г. публично заявява своето съществуване. На 10 февруари 1988 г. организират четвъртата и най-голяма демонстрация, а заснетите кадри стават основа за филма "Дишай". На площада се събират между 2000 и 3000 души, а пред шествието вървят майки с детски колички.
В четвъртата демонстрация се включва и Мария Варамезова. Тя е известен общественик и един от учредителите на "Екогласност". По време на протестните демонстрации става известна с острите писма, които изпраща до Тодор Живков и Михаил Горбачов. Заради цялостната й обществена дейност, както и заради участието й в "Екогласност" е изключена като член на БКП. Семейството и също претърпява репресии.
Предложението ще бъде разгледано на сесия на Общинския съвет.


/ММ/