Паметна плоча на дарителя Хаджи Никола Георгиев има вече в старозагорското село Хан Аспарухово

Паметна плоча на дарителя Хаджи Никола Георгиев има вече в старозагорското село Хан Аспарухово

BOBSTH 12:44:31 14-09-2017
IS1243BO.020
Стара Загора - дарители

Паметна плоча на дарителя
Хаджи Никола Георгиев има вече в старозагорското
село Хан Аспарухово


Стара Загора, 14 септември /Румяна Лечева, БТА/
Паметна плоча на Хаджи Никола Георгиев в старозагорското село Хан Аспарухово беше открита днес, съобщават от пресцентъра на община Стара Загора. Поводът е 160 години от рождението му. Хаджи Никола Георгиев е първият местен предпиемач.
"Прекланяме се пред този велик за нас българин, предприемач, дарител и строител на селото ни. Негова заслуга е преминаването на жп линията оттук и създаването на товаро-разтоварителна гара, осъзнавайки че общественият транспорт е жизненоважен за развитието на населените места. Искрено се радвам, че днес ние продължаваме да стопанисваме дареното от него. Радвам се, че по неговия път вървят още много хора, които помагат от сърце на Хан Аспарухово", е казал кметът на селото Петър Петров.
Хаджи Никола Атанасов Георгиев умира на 10 март 1923 година, оставяйки в полза на селото имоти и парични средства, с които да бъде подпомогнати местното училище, църква и обществен живот.
Гости на честването са били председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков и общинският съветник, отговарящ за село Хан Аспарухово, Радослав Танев.

/ИС/