Кюстендилското сдружение "ЛАРГО" представи резултатите от инициативата си за заетост сред ромското население в града

Кюстендилското сдружение "ЛАРГО" представи резултатите от инициативата си за заетост сред ромското население в града

BOBSTH 12:19:01 14-09-2017
GI1217BO.010
Кюстендил - сдружение "Ларго" - резултати

Кюстендилското сдружение "ЛАРГО" представи
резултатите от инициативата си за заетост сред
ромското население в града


Кюстендил, 14 септември /Елица Иванова, БТА/
Кюстендилското сдружение "ЛАРГО" представи резултатите от инициативата си за заетост сред ромското население в града, на пресконференция в пресклуба на БТА в Кюстендил.
Проучванията на сдружението в ромския кв. "Изток" в града регистрират съществуването на предавани по наследство бедност, безработица, социална и икономическа маргинализация, каза Боцелин Митков, координатор на проекта. "Опитът показва, че децата на трайно безработни, по-бедни и по-ниско образовани родители, още с раждането си имат много малки шансове за достъп до детска градина и училище, здравни грижи и социална подкрепа", допълни той.
Това е първият проект на "Ларго", ориентиран в рамките на заетостта, в десетгодишния период от съществуване на организацията.
С него от сдружението предлагат друг подход за решаване на проблемите на общността на трудовия пазар - не чрез отделният безработен индивид, а чрез неговото семейство и роднините, обясниха още от организацията.
От там отчетоха, че се е състояла разяснителна кампания за информиране за опасностите от работата в сивия сектор и за набиране на желаещи да се включат в проекта. Получени са били 130 заявления. Включените в проекта безработни пък са преминали през три етапа на обучение - за развитие на личностни умения, за придобиване на професионална компетентност и за изграждане на трудови навици. Преки участници в проекта са били 30 човека. Десет от тях са участвали в платена стажантска програма, а осем са били наети на работа.
"Искаше ми се да премахна предразсъдъците, че ние ромите, сме мързеливи и не искаме да работим. Доволна съм, че получих работа, а и се научих на занаят, който може да ме храни през целия живот", каза 23 годишната Сузана Свиленова, участник в проекта. От организацията отчетоха, че един от проблемите при осигуряване на работа на безработни роми е било това, че голяма част от тях не работят в събота, заради религиозни убеждения./ГИ/