Книжка от Цанко Церковски и изданието "Родолюбива азбука" ще получат първокласниците от Павликени

Книжка  от Цанко Церковски и изданието "Родолюбива азбука" ще получат първокласниците от Павликени

BOBSTH 12:08:32 14-09-2017
GI1206BO.008
Павликени - първокласници - подаръци

Книжка от Цанко Церковски и изданието
"Родолюбива азбука" ще получат
първокласниците от Павликени


Павликени, 14 септември /Марина Петрова, БТА/
Книжка със стихотворения от Цанко Церковски и изданието "Родолюбива азбука" ще получат първокласниците от община Павликени, съобщиха от общинската администрация.
Децата, които за първи път ще пристъпят училищния праг са 157, записани в осем паралелки.
Най-много са първокласниците в СУ "Бачо Киро", където в 3 паралелки ще учат 60 деца, 48 седемгодишни са записани в ОУ "Св.Климент Охридски" в две паралелки.
По един клас тръгва в град Бяла черква и село Батак. Рекорд поставят в село Върбовка, където 27 деца започват училище тази есен.
Всяко от децата ще получи два подаръка от кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов. Книжката "Кукуригу петленце" със стихове за деца от Цанко Церковски е била преиздадена специално за първия учебен ден по обща инициатива на община Павликени и Историческия музей в Бяла черква.
Томчето съдържа всички стихотворения от оригиналното издание от 1956 г. Това е единствената книжка, която поетът на българското село посвещава на най-малките читатели, уточняват от общината. Сред текстовете е популярното стихотворение "Прела баба" и още 35 творби. Книжката е богато илюстрирана.
Изданието "Родолюбива азбука" е вторият подарък за първокласниците. Към 30-те букви от азбуката е добавена думичка, свързана с бита, историята, културата и природата на Павликени. Азбуката е красиво илюстрирана от художника Мартин Петров.

/ГИ/