Спасителният отряд към РД "ПБЗН" - Велико Търново, показа как се действа в аварийни ситуации

Спасителният отряд към РД "ПБЗН" - Велико Търново, показа как се действа в аварийни ситуации

BOBSTH 16:28:32 13-09-2017
PP1627BO.029
Велико Търново - Горна Оряховица - огнеборци

Спасителният отряд към РД "ПБЗН" - Велико Търново, показа как се действа
в аварийни ситуации


Горна Оряховица, 13 септември /Марина Петрова, БТА/
Как се работи със спасителна, пожарна техника и оборудване показаха служителите от сектор "Специализирани оперативни дейности" при РД "ПБЗН" - Велико Търново, по повод на професионалния празник на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", който се отбелязва на 14 септември.
Инициативата се състоя днес в двора на сектора в Горна Оряховица. Включиха се над 20 автомобила и специализирана техника. Атрактивни за присъстващите бяха всъдеходът "Амфибия", който се използва при необходимост от спасяване и евакуация в труднодостъпни или наводнени местности, с възможност за евакуация на 16 души.
МТЛБ - специализирана верижна машина, влекач, снабден с GPS система, предназначена за реагиране при неблагоприятни атмосферни условия, също е част от оборудването на спасителните екипи.
Водосвет за здравето на служителите в сектора и безаварийното ползване на техниката отслужи протойерей Киприян.
Празникът продължи с демонстрация на алпинистите от сектора, която имаше за цел да покаже спасяване на пострадал по способа "наклонен тролей".
Гостите имаха възможност да разгледат техниката отблизо и да се запознаят с възможностите на отделните машини, както и със случаите, в които се използват.
Сектор "Специализирани оперативни дейности" е един от осемте в страната. Служителите са участвали в множество спасителни дейности. Сред тях са изтичане на солна киселина в Горна Оряховица през 2003 г., наводненията в Цар Калоян през 2005 г. и в Мизия през август 2014 г., ПТП с изтичане на стирен в Дебелец през 2011 г., издирване на телата на затрупани туристи в Крушунските водопади през 2015 г., експлозията в Хитрино и др.
Спасителите са участвали и в международни мисии, сред които при земетресението в Турция през 1999 г., инцидента с кораба "Хера" през 2004 г., катастрофа с пътнически автобус в Сърбия през същата година. Дейността им сама за себе си говори за професионализма на колегите, каза в приветственото си слово началникът на сектора гл. инспектор Стефан Личев.
Гости на тържеството бяха кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, областният управител проф. Любомира Попова, директорът на РД "ПБЗН" - В. Търново, комисар Красимир Кръстев, зам.-директорът на ОД на МВР - В. Търново, комисар Христо Христов, представители на институции, бизнеса и граждани.

/ПП/