Многообразните варианти на любовта е обединяващата линия на 21-ия Международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" - Пловдив

Многообразните варианти на любовта е обединяващата линия на 21-ия Международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" - Пловдив

BOBSTH 14:53:01 08-09-2017
GI1451BO.011
Пловдив - "Сцена на кръстопът" - акценти

Многообразните варианти на любовта
е обединяващата линия на 21-ия Международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" - Пловдив


Пловдив, 8 септември /Дима Шопова, БТА/
Многообразните варианти на любовта е обединяващата линия на 21-ия Международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът", който ще се проведе от 10 до 23 септември в Пловдив под мотото "Театъра Пътят". Това каза театроведът и драматург Богдана Костуркова. В качеството си на селекционер на програмата тя представи най-важните акценти от афиша, в който ще се представят 18 театъра, в спектакли на 23-ма автори от 9 града от 4 държави, с участието на над 200 артисти.
На пловдивска сцена ще гостуват трупите на Шекспировия театър от Великобритания,
Академичния театър на Львов от Украйна и Държавния театър на Измир от Турция. От съпътстващата програма на Фестивала Костуркова отличи три акцента - представяне на новата "Енциклопедия на Пловдив" на Божидар Тотев, филмът за Юлия Огнянова и отбелязването на 80-та годишнина на писателя Константин Илиев.
Тазгодишното издание "Сцена на кръстопът" ще бъде открито на 10 септември с премиерата "Руски мармалад. PostChekhov" от Людмила Улицкая на трупата на Драматичен театър-Пловдив. По думите на директора на пловдивската драма Кръстю Кръстев "със сигурност това е най-големия театрален празник в България. За нас той е вече нещо нормално, но не бива да забравяме, че е плод на много труд, любов, усилия. В него е въплътен голям смисъл за истинските неща в този живот".
Заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Александър Държиков добави, че това е най-емблематичният фестивал, който се провежда в Пловдив и интересът към него се повишава непрекъснато. Той припомни, че през годините на пловдивски сцени са се изиграли над 50 чуждестранни и над 400 български представления.
Фестивалният директор Димитър Малашинов обяви, че "Сцена на кръстопът" разполага с бюджет от 150 000 лева, 50 000 от които са от Министерство на културата, а останалите от общината и от спонсори.
БТА е медиен партньор на фестивала.

/ГИ/