Училищен двор в Перник ще бъде ремонтиран по програма за трансгранично сътрудничество

Училищен двор в Перник ще бъде ремонтиран по програма за трансгранично сътрудничество

BOBSTH 18:18:31 07-09-2017
RM1817BO.021
Перник - проект - училищен двор

Училищен двор в Перник ще
бъде ремонтиран по програма за
трансгранично сътрудничество


Перник, 7 септември /Елена Ангелова, БТА/
Училищният двор на Професионалната гимназия по енергетика и минна промишленост "Христо Ботев" и на Професионалната гимназия по облекло и туризъм "Св. Иван Рилски" в Перник ще бъде ремонтиран по проект по програмата ИНТЕРРЕГ - ИПП за трансгранично сътрудничество България- Сърбия, съобщи на пресконференция при представянето на проекта областният управител на Перник Ирена Соколова.
Водещ партньор по проекта е градската община Цървени кръст в град Ниш, РСърбия, а от българска страна партньор е Областна администрация Перник.
Проектът е на стойност е 593 684 евро. С 280 360 евро ще бъде обновено дворното пространство, използвано от едно висше и 3 средни училища в сръбската община. С останалите 313 324 евро ще бъде реконструиран дворът на двете пернишки гимназии, който е строен през 1959 година и оттогава досега са му правени само малки ремонти. Спортните съоръжения са частично унищожени и са рискови за учениците. Те не отговарят на изискванията за безопасност и не може да се използват в часовете по физическо възпитание.
Очаква се строително-монтажните работи да започнат през пролетта на 2018 г. Средствата са разчетени до стотинка, но няма да стигнат за всичко, подчерта Ирена Соколова. Тя съобщи, че просветният министър Красимир Вълчев е обещал Министерството на образованието и науката да дофинансира строителството.
В пресконференцията взе участие и ръководителят на проекта Зоран Стойкович.

/РУМ/