Над 120 участници от четири държави е събрал фестивалът "Несебър без граници"

Над 120 участници от четири държави е събрал фестивалът "Несебър без граници"

BOBSTH 15:42:01 04-09-2017
MH1540BO.005
Несебър - таланти

Над 120 участници от четири държави
е събрал фестивалът
"Несебър без граници"


София, 4 септември /Лора Метанова, БТА/
Над 120 участници от България, Казахстан, Русия и Таджикистан събра на една сцена фестивалът "Несебър без граници", който за трета поредна година дава възможност на хора с увреждания с артистични заложби да покажат, че за изкуството граници няма, съобщиха от пресцентъра на община Несебър.
По време на официалното откриване кметът на Несебър Николай Димитров е подчертал, че форумът е един от важните в културния календар на общината, защото показва, че силата на духа е над всичко. Той е отбелязал, че фестивалът с всяка изминала година придобива все по-голяма популярност и намира нови съмишленици.
Според Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания събитието вече се е превърнало в една от емблемите на Несебър. Любов Дудченко, председател на Организационния комитет на фестивала, е изразил благодарност към всички, особено на община Несебър, за подкрепата към форума и е връчила на кмета на Несебър Николай Димитров и на Минчо Коралски благодарствени писма.
В продължение на три дни участниците са показвали своя талант и умения на сцената на амфитеатъра. Най-добрите са отличени, след като са оценявани от компетентно жури, председателствано от Тони Йотов, хореограф и преподавател в класа по народни танци към Обединена общинска школа по изкуствата-Несебър.
Голямата награда тази година е получил Интегрираният народен ансамбъл "Паралели" от гр. Липецк, Русия, който е спечелил и първо място в категорията "Танц в инвалидна количка - ансамбли".
Пламен Любенов, победител от "България търси талант", безапелационно е спечелил първо място в категорията си "Танц в инвалидна количка- соло", както и бурните аплодисменти на присъстващите.
Организатори са Община Несебър, Българо-Казахстанска асоциация за подкрепа и интеграция на хората с увреждания (Несебър) и Сдружение Центъра за рехабилитация на хора с увреждания, Република Казахстан.
/МХ/