Ако в понеделник не стартира тол системата, има готовност да я прави държавата, заяви премиерът

Ако в понеделник не стартира тол системата, има готовност да я прави държавата, заяви премиерът

BOBSTH 12:36:02 12-08-2017
RM1235BO.015
Варна - Бойко Борисов - посещение

Ако в понеделник не стартира тол системата, има готовност да я прави държавата, заяви премиерът


Варна, 12 август /Данаил Войков, БТА/
Ако в понеделник не стартира тол системата, имаме готовност държавата да я направи. Това каза днес при посещението си във Варна премиерът Бойко Борисов, който заедно с министрите Владислав Горанов, Ивайло Московски, Николай Нанков и Красимир Каракачанов присъстваха на първата копка на доизграждането на бул. "В.Левски" в крайморския град.
Борисов заяви, че държавата две години не може да започне изграждането на тол системата и губи на ден по 1.5 милиона лева. По думите му това са пари, които отиват пряко само в пътната инфраструктура - пресафалтиране, за мостове, за магистрала "Хемус", за тунела под Шипка. Според него, изграждането на тол системата се бави заради умишлени обжалвания.
В отговор на въпрос за магистрала "Струма" премиерът каза, че при европейските проекти, един километър да не си изградил се връщат всички пари. Ако в Кресненското дефиле допуснем провал, това ще изяде парите за магистрала "Хемус" и всичко останало, защото те трябва да бъдат върнати накуп, обясни премиерът.
Той каза още, че четирите лота на АМ "Хемус" се проектират и започва изграждане. Нещата са в ход до Севлиево, както и от Белокопитово към Търговище.
За стартиралия ремонт на бул. "В.Левски" премиерът обясни, че правителството не иска да допусне това, което навремето се случи за Бургас - магистрала "Тракия" влезе в самото сърце на града и след това няколко години се правят обходи, за да се изведе движението. Кметът Иван Портних посочи, че с доизграждането на бул. "В Левски" ще преразпредели от една страна движението в градската част, защото трасето минава под трите основни булеварда в града, а от друга - ще реши изнасянето на транзитния трафик, идващ от магистрала "Хемус", към курортите.
Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че стартиралите днес два обекта са на стойност 85 милиона лева. За тях е осигурено финансиране до средата на следващата година, за да приключат в срок.


/РУМ/