Кметът Фандъкова откри изложбата "Апостолът и неговото време през погледа на българските художници"

Кметът Фандъкова откри изложбата "Апостолът и неговото време през погледа на българските художници"

BOBSTH 16:42:01 17-07-2017
MH1641BO.003
София - изложба - Васил Левски

Кметът Фандъкова откри изложбата
"Апостолът и неговото време през
погледа на българските художници"


София, 17 юли /София Господинова, БТА/
Кметът на София Йорданка Фандъкова откри днес в градинката "Кристал" изложбата "Апостолът и неговото време през погледа на българските художници", съобщиха от Столичната община.
Изложбата е посветена на 180-годишнината от рождението на Васил Левски и съдържа 28 фото-реплики на едни от най- добрите картини с образа на Васил Левски от фондовете на Националната галерия.
Експозицията се реализира с усилията на дирекция "Култура" на Столичната община и Националната галерия.
Образът на Апостола е провокирал почти всеки български художник да покаже своето отношение към епохата и личността на Васил Левски. До неговата личност те достигат чрез спомените на неговите съвременници и малкото автентични фотографии, останали от онова време, каза кметът Фандъкова при откриването на изложбата. Тук могат да се видят фотокопия на картини на Дечко Узунов, Иван Табаков, Никола Кожухаров, Борис Ангелушев, картини, които отдавна са част от учебниците по история и литература, посочи кметът Фандъкова.
На откриването присъстваха Слава Иванова- директор на Националната галерия "Квадрат 500" и зам.-кметът на София Тодор Чобанов.
Изложбата може да бъде разгледана до 25 юли.
/МХ/