В пет училища в Добрич ще има паралелки с по-малко ученици

В пет училища в Добрич ще има паралелки с по-малко ученици

BOBSTH 14:58:31 17-07-2017
PP1457BO.014
Добрич - училища - маломерни паралелки

В пет училища в Добрич ще има паралелки
с по-малко ученици
Добрич, 17 юли /Юлияна Христова, БТА/
През новата учебна година в пет училища в Добрич ще има паралелки с по-малко ученици от определения минимален стандарт, съобщават от общината. Продължаващата през последните години тенденция на намаляване на децата засяга основното училище "Христо Смирненски", където две паралелки - в трети и четвърти клас, ще бъдат сформирани от по 15 ученици.
Шестнайсет ученици ще се обучават по специалността "Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения" в паралелка в девети клас в училище "Йордан Йовков". Не достигат до минимално необходимия брой и петокласниците в спортното училище "Георги С. Раковски", където в една паралелка ще учат 13 деца.
Не може да бъде покрит стандартът и за паралелка в шести клас в основното училище "Никола Вапцаров", както и за паралелка в десети клас в средното училище "Димитър Талев". Директорите на учебните заведения уверяват, че могат да се справят с финансирането на маломерните паралелки в рамките на делегираните бюджети. Общинският съвет трябва да даде съгласие на предстоящото се заседание на 25 юли за сформиране на паралелките с по-малко ученици.
/ПП/