Над сто са участниците в 40-то издание на Международния семинар по български език и култура

Над сто са участниците в 40-то издание на Международния семинар по български език и култура

BOBSTH 13:24:01 17-07-2017
GI1323BO.032
Велико Търново - семинар - български език

Над сто са участниците в 40-то издание
на Международния семинар по български език
и култура


Велико Търново, 17 юли /Марина Петрова, БТА/
Китайските студентки Веселина и Белослава изучават български език от три години и участват в 40-то издание на Международния семинар по български език и култура във Великотърновския университет.
Пуксин Биан, изучава български език в Пекинския университет за чужди езици. Българският еквивалент на нейното име е Веселина и с него тя участва в тазгодишното издание на международния форум за първи път. Името Белослава е избрала Чанзин Лио, за да илюстрира на български език значението на своето име "чист кристал", тя е за втори път участник във форума.
Двете момичета разказаха пред репортер на БТА, че българският език е труден, но дава добри перспективи. Знаейки български език можем да работим като преводачи, като асистенти в българо-китайски бизнес начинания, или да станем журналисти в международни агенции като Синхуа, или радио Китай, посочиха те.
Според Белослава най-трудното в изучаването на българския език са културните различия, за нея е сложно да разбере православното християнство, но е впечатлена от българския фолклор.
Веселина отбеляза, че й харесва как в България се празнуват 1 март и денят на славянската писменост - 24 май, именните дни, празниците на розата и на билките.
От всички периоди на българската история, които те са изучавали, най-интересно е било Възраждането - с неговите личности и писатели, както и фактът, че България е държава на 1300 години.
В третата година от своето обучение по български език, китайските студенти се запознават с имената от българската литература. Ботев, Яворов, Дебелянов и Славейков са включени в техните програми, затова в рамките на своето пребиваване в България, младите хора се надяват да посетят музеите и местата свързани с важните за българската литература личности.
Като близост между китайската и българската история, те откроиха голямото значение за двата народа на периодите, в които е била във възход културата.
И България и Китай имат своите "Златни векове". Тези периоди показват, че когато културата е във възход и страната е много силна, посочиха студентите.
Чистата българска природа и гостоприемните хора са причина не само да харесваме, но и да обичаме България, разказаха двете студентки. Международният семинар по български език и култура беше открит днес от ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, който е и директор на семинара.
Над сто участници от 32 държави ще се включат в семинарните занятия, които ще продължат до шести август.
Приветствия към участниците отправиха областният управител проф. Любомира Попова, заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, представители на институции.

/ГИ/