Моцартовите празници срещат културата и туризма и представят най-ценния ни капитал - таланта

Моцартовите празници срещат културата и туризма и представят най-ценния ни капитал - таланта

BOBSTH 08:22:01 13-07-2017
RM0821BO.003
музика - фестивал - Моцартови празници

Моцартовите празници срещат
културата и туризма и представят
най-ценния ни капитал - таланта


Правец, 13 юли /Пенка Момчилова, БТА/
Международният музикален фестивал "Моцартови празници" показва убедително възможностите на културния туризъм в България, каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева на откриването на 13-ото издание на фестивала снощи на сцената при езерото пред хотел "Риу Правец ризорт". Тя благодари на организаторите, че срещат културата с туризма, и предаде специални поздрави от министър Николина Ангелкова.
Поздравленията към организаторите и участниците в прекрасния празник от министъра на културата Боил Банов предаде неговият заместник Румен Димитров. По думите му, Моцартовите празници затвърждават убеждението, че голяма част от капитала на България са нейните таланти, богатият културен календар и хората, които го правят.
Горди сме, че фестивалът устоя на превратностите на времето - най-вече благодарение на богатата и интересна програма, дело на артистичния директор Христина Ангелакова и нейния екип, която го превръща в истински празник на класическата музика, посочи секретарят на община Правец Албена Петрова. Тя благодари и на съорганизаторите и спонсорите.
На концерта за откриването "Заедно в Европа", посветен на 10-годишнината от присъединяването на България към Европейския съюз, звучаха творби на Моцарт, Брамс, Веселин Стоянов и Бетовен в изпълнение на Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров, Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с хормайстор Славил Димитров и солистите Волфганг Давид /Австрия/ - цигулка, Цветелина Василева - сопран, Мариана Пенчева - мецосопран, Михаил Михайлов - тенор, и Ивайло Джуров - бас.
Фестивалът продължава до 16 юли с интересни концерти и спектакли, нетрадиционно представяне на класиката - "запазена марка" на Моцартовите празници, най-доброто от света на операта и оперетата, програми за деца и възрастни, музика, поезия и танц. Специални събития са посветени на 450 години от рождението на Клаудио Монтеверди и 220 години от рождението на Гаетано Доницети, Франц Шуберт и Хайнрих Хайне.
/РУМ/