Модната индустрия да бъде по-екологична бе едно от посланията на "Парад на модата - 2017" в Плевен

Модната индустрия да бъде по-екологична бе едно от посланията на "Парад на модата - 2017" в Плевен

BOBSTH 10:59:31 26-06-2017
IS1058BO.002
мода - форум - послания

Модната индустрия да бъде по-екологична бе едно от посланията на "Парад на модата - 2017" в Плевен


Плевен, 26 юни /Малин Решовски, БТА/
Модната индустрия да бъде по-екологична, да изхвърля по-малко отпадъци като не замърсява околната среда. Това бе едно от силните послания на 64-тото издание на "Парад на модата - 2017" в Плевен, който показа оригинални, многоцветни и разнообразни като стилови търсения тоалети на сцената на театър "Иван Радоев".
Екоапелът прозвуча от колекцията на Цветелина Абаджиева от София. С две колекции - за деца и дами, дизайнерът Галя Златева от Варна излъчи друго от посланията на форума - необходимостта от здрава и непрекъсната връзка в живота на майките с нейните деца. Изненада бе дебютът на българска сцена на Лили Сотирова, която показа колекцията си "Изкуството в модата", провокирана от творчеството на Пикасо. Столичният дизайнер Димана Арнаудова пък бе провокирана от творчеството на художника Кандински. Гостът от Далас Лилит Матевосян впечатли с тоалети под мотото "Да превърнем мечтите си в реалност", а Илона Шаламанова от Никозия за първи път пред българска публика показа колекция, с която е спечелила международна награда. Впрочем и други от участниците снощи са носители на високи отличия от модни форуми в Европа и САЩ.
Според специалистите шоуто в Плевен постигна своеобразен връх в своето 28-годишно развитие с показаните над 200 нови тоалета за дами, деца и млади хора и с участието на ярки таланти в модния бранш от България, САЩ, Украйна и Кипър. Заслужено сред най-добрите бе отредено място на плевенчанката Светла Димитрова - два пъти носител на националната награда "Златна игла", и на редовния гост на модното дефиле Димитър Кръстев.
Специалният гост, певицата Диана Дафова, поздрави участниците със своя песен, която е избрана от НАСА и изпратена в Космоса със совалката "Колумбия". Акцент на финала на шоуто бе изненадата от художника Папа Жан, нарисувал специално за Парада картина, която подари на режисьора на спектакъла Георги Ангелов.

/ИС/